Upiekłam swój pierwszy w życiu zdrowy chleb i podaję poniżej przepis wraz z kursem obrazkowym ;-)
Na początek, 3 dni przed pieczeniem chleba musimy zrobić zakwas żytni :
I dzień - 50/50, czyli pół szklanki wody, pół szklanki mąki żytniej,
II dzień podobnie i wszystko razem wymieszać
III dzień tak samo jak w poprzednich dniach
IV dzień pieczemy chleb
nasz zakwas będzie wygladał w ten sposób :
Będziemy potrzebowali jego ok 1 L, do tego również 1/4 kostki drożdży, które zasypujemy łyżeczką cukru i odstawiamy do wyrośnięcia,(czyli aż całkowicie się rozpuszczą)
Będziemy potrzebowali 3 rodzaje mąki, każdej po ok pół kg :
wszystko razem ugniatamy, żeby wyszła konsystencja ciasta, ktora będzie odchodziła od ścianek miski :
W przepisie miałam podane, że wklada się do blaszki, ale ja z moim chlebem poczekałam jeszcze 4 godz, postawiłam go w ciepłym miejscu i pięknie wyrósł i dopiero wtedy wkładałam do foremek wysmarowanych masłem, posypanych ziarenkami i mąką :
foremki keksówki wykłada się do połowy ciastem :
Wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po czym zmiejszamy ciepło do 180 stopni i tak pieczemy ok 1 godz. Po upieczeniu wyglada tak, a jeszcze lepiej smakuje :-)
Polecam z maslem oselkowym i pomidorem, pycha!!!
Smacznego :-)
Chlebek wygląda bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńPs.wysłałam Ci @ odnośnie tildy:)
wow ale on smakowicie wygląda! już sobie wyobrażam jak zniewalająco musiało pachnieć w Twoim domu po upieczeniu, i ta chrupiąca skórka... no to się zrobiłam głodna, a tu świeżego chlebka w domu brak... :)
OdpowiedzUsuń