wtorek, 1 marca 2011

Pyszna tarta orzechowo - krówkowa

Jako, że wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek, chciałabym Was namówić tym razem nie na pączki, ale na równie mało dietetyczne pyszne ciasto.
Przepis wypatrzyłam na tej stronie :
i nie potrafiłam się oprzeć!
Jest to tarta orzechowo - krówkowa. W ogóle tartę piekłam pierwszy raz w życiu i nawet super mi wyszła i stwierdziłam, że to żadna filozofia, choć do tej pory podchodziłam do niej jak "pies do jeża" ;-)
A oto przepis :

Składniki:* 180g mąki
* 2 łyżki cukru pudru
* 100g masła
* żółtko
* łyżka śmietany
(wszystkie składniki oprócz mąki i cukru rzecz jasna, powinny być zimne)
* puszka masy krówkowej (400g)

* ok. 250g orzechów arachidowych (100g solonych i 150g niesolonych)

Mąkę przesiewamy razem z cukrem, dodajemy masło i siekamy nożem, dodajemy żółtko i śmietanę i zagniatamy krótko jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na mini. 2 godziny, następnie rozwałkowujemy okrąg, przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 30 min. W 180 stopniach. Do miski przekładamy masę krówkową i orzechy, dokładanie mieszamy (na początku idzie opornie, ponieważ masa jest gęsta). Przekładamy na wystudzone ciasto i zajadamy. Dobre jest również zimne, prosto z lodówki.

Smacznego!!! :-)

3 komentarze:

  1. no takiej tarty jeszcze nie jadłam :)
    musi być pysznościowa ... :) krówki, orzechy ...
    to co bardzo lubię :) pozdrawiam słonecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. nie patrze ;(
    Uwielbiam krowki i orzechy...udam, ze nie widze ;)
    Bo zaraz polecialabym robic i jesc ;)

    sciskam

    OdpowiedzUsuń
  3. To prawda, ona jest baaardzo zjadliwa...wiem, że kuszę ;-)

    OdpowiedzUsuń